Over ons

De mensen achter de stichting


Ron van der A (voorzitter)
Pim Rooymans (penningmeester)
Harriët Jungeling (secretaris)


Ron van der ASoms kies je niet zelf iets uit maar komt het op je weg, zo ook bij mij.
Gedurende een aantal safari’s in Kenia en Tanzania in de jaren ‘90 ontwikkelde mijn passie voor Afrika zich en wilde ik iets terug doen voor de Afrikaanse natuur.
Na vrijwilligerswerk in Swaziland en Kenia maakte ik in 1998 kennis met het Painted Dog Conservation Project in Zimbabwe. De opbouw van het project in samenwerking met de lokale bevolking sprak mij zeer aan, zeker gegeven de uitermate moeilijke omstandigheden in Zimbabwe. Na vele jaren als vrijwilliger veranderde de passie. Een gevoel dat moeilijk onder woorden te brengen is, iets dat je ziel raakt en de essentie van mijn leven benaderde, maakte zich van mij meester.
De samenwerking tussen betrokkenen kreeg steeds meer vorm en leidde tot een meer professionele aanpak. Deze aanpak resulteerde in 2004 tot de oprichting van onze stichting. Sinds de oprichting groeit de stichting gestaag en heeft zij zowel nationaal als internationaal een sterk netwerk opgebouwd. Ons project heeft door de bereikte resultaten (onder andere een duidelijke groei van de populatie wilde honden in Zimbabwe) geleid tot meer bewustmaking over deze sterk met uitsterven bedreigde diersoort.
Ik hoop dat onze website je uitnodigt tot het steunen van dit bijzondere project!

Harriët van der WeideAfrika heeft mij –zowel qua natuur als cultuur- altijd al getrokken, al kende ik het jarenlang alleen uit boeken en van documentaires.
In 2009 besloot ik na een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen een abonnement te nemen. Daarna volgde vele bezoeken en waande ik mijzelf een beetje in Afrika. In 2011 begon ik als vrijwilliger bij de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk. Hierdoor kwam ik in aanraking met Stichting Painted Dog Conservation. Het is helemaal waar wat Greg Rasmussen een keer tegen mij gezegd heeft: ‘De hondjes gaan vanzelf in je bloed zitten, je houdt van ze of niet’.
Langzaamaan begon ik tijdens diverse beurzen, voornamelijk in Nederlandse dierentuinen, voor de stichting met het verkopen van snare-art. Halverwege 2014 ben ik volledig overgestapt naar stichting PDC. Wat mij in het bijzonder aantrekt in het project is het feit dat het verder gaat dan het beschermen van de Afrikaanse wilde honden. De gehele gemeenschap in een grote cirkel rondom PDC Zimbabwe draagt een steentje bij en worden op hun beurt door onze stichting gesteund op het gebied van educatie, gezondheid, kennisoverdracht etc.
In september 2014 heb ik het project in Hwange National Park bezocht en heb ik met eigen ogen mogen zien wat er met het geld gebeurt, dat wij hier in Nederland via de stichting ophalen.
Ik vind het een groot voorrecht om nu ook als bestuurslid mijzelf in te zetten voor deze unieke diersoort! Een mooie uitdaging om 2015 mee te beginnen.

Pim RooymansSinds dit jaar mag ik als opvolger van Esther van der Meer me inzetten voor de Afrikaanse wilde honden bij de stichting PDC. Een aantal jaren geleden mocht ik als eerste vrijwilliger van de stichting meehelpen snare art te verkopen op de verschillende beursen waar de stichting met een stand stond. Later mocht ik de website bouwen en werd mijn betrokkenheid met de stichting steeds groter. Ik vind het een hele eer om met Ron, Volkert en Esther op de achtergrond in het bestuur van de PDC te zitten. Mijn interesse in Afrikaanse wilde honden is langgeleden gewekt door een boek dat ik van mijn moeder heb gekregen toen ik afstudeerde. Het ging over het gedrag van dieren en oa het bijzondere familieleven van de wilde honden, dat in het boek beschreven wordt, is mij altijd bijgebleven. In 2010 ben ik samen met mijn zoon en vier vrienden drie weken bij het project geweest. Een onvergetelijke gebeurtenis en nu kan ik gelukkig echt meepraten over het project. In 2013 ben ik samen met Ron vier weken bij het project geweest en twee keer meegeholpen honden te vangen en van een halsband te voorzien. Een fantastisch ervaring!

Esther van der Meer - erelidEsther van der Meer is in juni 2011 gepromoveerd op de Afrikaanse wilde honden en heeft ivm haar werkzaamheden in Zimbabwe haar bestuursfunctie opgegeven. Dat hebben we niet zo maar laten gebeuren en Esther is nu ere-lid van de stichting PDC. Esther is medeoprichter van de stichting en samen met Ron van der A was zij de drijvende kracht achter de stichting.
Hoe haar leven er in Zimbabwe uit ziet kun je lezen in haar bushmail onder het kopje actueel.


Hanny en Wim Verberkmoes - ereleden


Tijdens de First European Workshop on Painted Dogs maart 2014 in "hun" GaiaZoo, zijn Hanny en Wim benoemd tot ereleden van Stichting PDC vanwege niet alleen hun enorme inzet voor de Afrikaanse wilde honden in Europese dierentuinen, Wim als voormalig EEP-coördinator en Hanny als studbookhoudster maar zeker ook voor hun inzet voor het PDC-project in Zimbabwe.